Ο οργανισμός του ανθρώπου δουλεύει μια χαρά εάν τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του. Οι σημερινές συνθήκες ζωής όμως, ταλαιπωρούν τον οργανισμό και δεν του αφήνουν το χρόνο και την ενέργεια να κάνει όσα πρέπει να κάνει.Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε οι ίδιοι για την ενίσχυση του οργανισμού μας και να αφιερώνουμε χρόνο και προσοχή σε αυτόν. Πρέπει πρώτοι εμείς να βοηθήσουμε το σώμα μας για να μας ανταποδώσει στη συνέχεια το ίδιο την πολλαπλάσια βοήθεια.
Ο μηχανισμός καύσης των θερμίδων, που ουσιαστικά είναι ο μεταβολισμός, είναι σημαντικό να λειτουργεί σωστά όχι μόνο για τη διατήρηση χαμηλού βάρους αλλά και για την καλή κατανομή ενέργειας στο σώμα και την, εν τέλει, συνολικά εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ακολουθούν 7 τρόποι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, βοηθώντας έτσι τον εαυτό σας να αποκτήσει επιτέλους εκείνο το σώμα που χρόνια ονειρεύεστε. Υπάρχει ελπίδα, και λέγεται «σωστός μεταβολισμός».
Ρίξτε τη θερμοκρασία σας
Η πιο άνετη θερμοκρασία για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι 36,6 βαθμοί. Εάν όμως τη ρίξετε λίγο και αναγκάσετε τον οργανισμό σας να κερδίσει αυτή την καλή θερμοκρασία, τότε θα έχετε καταφέρει με ένα πολύ απλό τρόπο να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας. Για να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας δε χρειάζονται υπερβολές, γιατί δεν επιθυμούμε και υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με σχετικές έρευνες, καταναλώνοντας 2 λίτρα νερό την ημέρα, ενυδατώνουμε και ρυθμίζουμε την θερμοκρασία και του σώματος,
δίνοντας έτσι την ώθηση στον οργανισμό να καίει γύρω στις 95 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.
Επιλέξτε άπαχο κρέας
Προσπαθήστε κάθε γεύμα σας να περιλαμβάνει άπαχο κρέας, καθώς σε αυτό βρίσκονται τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει τη δόμηση των μυών. Όσο περισσότερο ενισχυμένοι και δυνατοί είναι οι μύες του σώματος, τόσο περισσότερο αυξάνεται το “οπλοστάσιο” του μεταβολισμού, ενώ η λειτουργία του είναι μέχρι και 30% πιο ενδυναμωμένη.
Εάν καταφέρετε κάθε μέρα να τρώτε άπαχο κρέας, σε φυσιολογικές πάντα ποσότητες, τότε ο μεταβολισμός σας θα επιταχύνει σημαντικά τη λειτουργία του.
Εάν από την άλλη είστε χορτοφάγος, για εσάς η πηγή των πολύτιμων αμινοξέων είναι οι ξηροί καρποί, τα σπόρια, τα πράσινα λαχανικά και αν τρώτε, τα αυγά και το γιαούρτι. Για ακόμα μια φορά η λύση είναι στη φύση και όχι στα χημικά σκευάσματα.
Πιείτε πράσινο τσάι
Οι έρευνες θέλουν αντιοξειδωτικό ευρισκόμενο στο πράσινο τσάι, εκτός από ενισχυμένο ανοσοποιητικό, να καταφέρνει και μείωση του βάρους. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το εν λόγω συστατικό (για την ακρίβεια ένας τύπος επιγαλλοκατεχίνης) στο πράσινο τσάι μπορεί να δυναμώσει τη λειτουργία του μεταβολισμού, αυξάνοντας τα ενεργειακά επίπεδα μέσω της χώνευσης των λιπαρών ουσιών.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι πως οι πιο φτηνές ποικιλίες του πράσινου τσαγιού που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν περιέχουν αυτό το μαγικό συστατικό που μας αδυνατίζει και αυξάνει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Όσα δηλαδή εξοικονομήσατε από την παραπάνω πρόταση, κάντε τα πράσινο τσάι πρώτης ποιότητας.
Κοιμηθείτε περισσότερο
Ο ελλειμματικός ύπνος δεν επηρεάζει μόνο την ενέργεια σας την επόμενη μέρα, αλλά απορυθμίζει τα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, που είναι οι ορμόνες που οριοθετούν την όρεξη και την κατανάλωση της ενέργειας από το σώμα.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως ένας πεντάωρος ύπνος ρίχνει τα επίπεδα της λεπτίνης κατά 15,5%, ενώ αυξάνει την γκρελίνη κατά 14,9%.
Ένας υγιής μεταβολισμός απαιτεί ξεκούραστο ύπνο των 9 ωρών τη νύχτα ακόμα και αν θα σας κοστίσει το νέο κύκλο του Game Of Thrones.
Τραφείτε βιολογικά
Όπως ήδη γνωρίζουμε οι επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου, περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, αν όχι τη γενικότερη λειτουργία του. Από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις τροφές, μέχρι τα συστατικά που βρίσκονται στις συσκευασίες των τροφίμων και όσα ταΐζονται τα πουλερικά και τα ζώα, όλα είναι παράγοντες που οδηγούν –τουλάχιστον- στον κακό μεταβολισμό και την παχυσαρκία.
Καλύτερα λοιπόν, να προτιμάτε τα φρέσκα από τα συσκευασμένα προϊόντα και τα βιολογικά καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν παραχθεί με τη μικρότερη δυνατή χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων.
Είμαστε ό, τι τρώμε. Μην το ξεχνάτε!
Πηγή: Cityportal